Hudium

Behandling av allergisk kontakteksem

Behandling av allergisk kontakteksem

Jag godkänner, skicka länk direkt till e-mail

En länk har skickats till den angivna e-post adressen.

Vid konstaterad kontaktallergi är det viktigt att undvika det ämne man är allergisk emot om möjligt, tex med hjälp av skyddsutrustning (som handskar) eller genom byte av produkter. Eksemet läker då inom några veckor. För att påskynda läkning kan man ge kortisonkräm där styrkan på kortisonet anpassas efter var besvären sitter och graden av reaktion. Mjukgörande kräm kan hjälpa till att återställa hudbarriären.

Egenvård

I egenvården finns det flera åtgärder som kan underlätta besvären.

  • Fundera på om det finns något som försämrar eksemet, till exempel om eksemet uppstår eller försämras när man använder någon parfym, duschtvål eller vid något arbetsmoment?
  • Använd gärna handskar när du hanterar kemikalier, färger, oljor, hårfärg mm.
  • Smörj gärna huden minst en gång dagligen med mjukgörande kräm med fuktbindande, barriärstärkande egenskaper, se faktaruta nedan.
  • Om man har ett lätt eksem kan man prova med receptfri kortisonkräm ellerkortisonsalva som man använder på eksemet i upp till en vecka. Om det inte blivit bättre så bör man uppsöka läkare.

Receptbelagda lokala behandlingar

Vid svårare klåda och eksem behöver mjukgörande krämer kompletteras med starkare kortisoninnehållande krämer och salvor som motverkar inflammation och minskar klåda. Vid behandling med kortison är det viktigt att läkare fastställer lämplig styrka på kortisonen, samt även ger ett behandlingsschema utifrån besvärens karaktär, placering på kroppen och personens ålder. Biverkningar av kortison, när det används på rätt sätt, är ovanliga.

Yrkesrådgivning

Om man har ett arbete där man kommer i kontakt med allergiframkallande ämnen är det viktigt att ta reda på vilka skyddshandskar och annan skyddsutrustning som är lämplig. Det finns produktdatablad för många av kemikalierna på arbetsplatsen som ger information om risker med de olika produkterna.

FAKTARUTA OM MJUKGÖRANDE

Basen i behandlingen av torr hud är mjukgörande och fuktighetsbevarande hudkrämer som tillfälligt förstärker hudbarriären och därmed minskar uttorkningen och dämpar klådan. Det är viktigt att rätt hudkräm används så rådfråga gärna din läkare. Är till exempel huden mycket torr och fjällig i samband med eksem är ofta vanliga fuktighetskrämer eller lotions verkningslösa.
De huvudsakliga funktionerna i vanliga hudkrämer syftar till att göra de yttre lagren av huden mjukare och mer elastiskt. Utöver det behöver mjukgörande krämer riktade mot torr hud och eksem vara barriärstärkande och fuktighetsbevarande. Dessa funktioner uppfylls av specifika komponenter som inte alla hudkrämer innehåller.

Ett exempel på en naturligt förekommande fuktbindare som ofta används mot torr hud är karbamid. Karbamid fungerar genom att bryta ner det keratinmatrix som finns mellan cellerna i det yttersta lagret i huden. Det gör huden mjukare och ökar den fuktighetsbindande funktionen i huden. Karbamid fungerar på sätt också barriärstärkande. Karbamid kan framförallt hos barn upplevas svidande och det kan ibland finnas andra mer passande alternativ. Andra fuktbindande komponenter med liknande verkningssätt är tex mjölksyra och allantoin. I mjukgörande krämer är det även vanligt med de vattenbindande ämnen propylenglykol och eller glycerol.

Den mjukgörande effekten hos krämen är också kopplad till fettsammansättning och hudprodukterna klassificeras utifrån innehållet som salva, fet kräm, kräm eller kutan emulsion. Sammansättningen påverkar bland annat hur långvarig och effektiv den fuktighetsgörande funktionen är. Det är inte alltid bättre effekt ju fetare en kräm är utan sammansättningen med fett och fuktbindare är viktigare.

Ceramider är lipidmolekyler som tillsammans med kolesterol och andra fettsyror är en av de vanligaste komponenterna i cellers membran. Den feta och fuktavstötande egenskapen hos ceramider används i hudkrämer till att skapa en skyddande film på huden som minskar avdunstningen och även fungerar barriärstärkande mot tex mikroorganismer. När huden åldras minskar mängden ceramid och kolesterol påtagligt i hudens yttersta lager.