Hudium
ICD-10 kod: L21

Seborroisk dermatit/mjälleksem

Seborroisk dermatit/mjälleksem

Skapa behandlingsguide

En ny behandlingsguide har skapats här:

Jag godkänner, skicka länk direkt till e-mail

Test: När jag skickar in så ger jag även mitt medgivande att mina uppgifter sparas

En ny behandlingsguide har skapats här:

En länk har skickats till den angivna e-post adressen.

Allmänt

Seborroisk dermatit/mjälleksem är en hudinflammation med rodnad och fjällning, som drabbar ca 5% av befolkningen. Mjälleksem kan finnas hos både små barn och vuxna. Symptomen uppstår på områden där det finns mycket talgkörtlar, ofta i ansiktet, hårbotten, på bröstbenet samt i armhålor och ljumskar. Mjälleksem är inte smittsamt eller orsakat av allergi. Mjäll är en lindrig, icke-inflammerad form av mjälleksem.

Symptom

Hos små barn börjar besvären ofta innan 3 månaders ålder och försvinner sedan innan ett års ålder. Utslagen är rodnade, fjällande och sitter ofta på huvudet, bakom öronen, på halsen och i hudveck. Hos små barn kan det också bli en gulbrun fjällning på huvudet, så kallad mjölkskorv, som räknas som en sorts mjälleksem. För de flesta barnen så går besvären över tidigt i livet.

Besvären kan också debutera eller återkomma i sena tonår eller som vuxen. Då börjar mjälleksem med röd och fjällande hud, ibland tillsammans med lättare klåda. Röda utslag med fjällning uppstår på områden av huden som har rikligt med talgkörtlar, som hårbotten, ögonbryn, näsvingar, kring öron och i hörselgångar, samt på bröstbenet, i armhålor, ljumskar eller mellan skinkorna. Inte sällan har man återkommande besvär under flera år, men sedan klingar besvären av.

Orsaker

Orsaker
  1. Normal hud med en hårfollikel och talgkörtel.
  2. Naturligt förekommande jästsvampen Malazezzia.
  3. Hos personer med mjälleksem orsakar den naturligt förekommande jästsvampen Malazezzia en inflammation i områden där det finns en riklig förekomst av talgkörtlar.
  4. Ett flertal immunceller rekryteras till området.
  5. En inflammation med rodnad, fjällning och klåda uppstår i området.

Mjälleksem är kopplat till en vanlig och ofarlig jästsvamp, (Malassezia, tidigare Pityrosporum) som hos vissa personer trivs bra på hudområden där talgkörtlar förekommer i riklig mängd. Dessa hudsvampar kan då  orsaka besvär med inflammation. Exakta bakomliggande orsakerna till detta är inte fullt utrett. Det finns en ärftlig komponent i många fall.

Stress och trötthet förvärrar ofta symptomen och man har sett att besvärligt mjälleksem kan förekomma vid neurologiska besvär som till exempel Parkinsons sjukdom eller efter stroke, liksom om man har nedsatt immunsystem efter till exempel organtransplantation.

Ofta har personer med mjälleksem mer besvär på vintern och blir bättre på sommaren.

Granskad av Johanna Bråred Christensson, Specialistläkare inom hud.
Version 1. Uppdaterad 2015-10-21.