Hudium
ICD-10 kod: L24

Irritativ kontaktdermatit

Irritativ kontaktdermatit

Skapa behandlingsguide

En ny behandlingsguide har skapats här:

Jag godkänner, skicka länk direkt till e-mail

Test: När jag skickar in så ger jag även mitt medgivande att mina uppgifter sparas

En ny behandlingsguide har skapats här:

En länk har skickats till den angivna e-post adressen.

Allmänt

Irritativ kontaktdermatit (irritativt eksem) är en inflammation i huden som orsakas av nötning av huden efter till exempel våtarbete, upprepad handtvätt eller kontakt med tvål, tvättmedel, lösningsmedel, växtsafter eller kemiska produkter. Nötningen orsakar en försvagning av hudens skyddsbarriär och ju längre exponeringen varar desto värre blir reaktionen. Eftersom händerna ofta är utsatta för uttorkande och irriterande ämnen är handeksem ofta i grunden ett irritativt eksem.

Symptom

Symptomen vid irritativ kontaktdermatit är torrhet, fnasighet, rodnad, klåda och sårighet. Besvären börjar ofta smygande och läker ut under helger och ledigheter. Ofta har huden varit torr länge innan eksemet bryter ut. Irritativt eksem är vanligt på händerna, på grund av nötning av händerna på jobbet och/eller på fritiden. Förutom på händerna kan irritativt eksem också uppstå på delar av kroppen som har svårare att återfetta sig, som armar, ben eller sidorna på kroppen.

Om man fortsätter med de nötande momenten så kan man få allt värre besvär, som får svårt att läka ut, även med kraftfull behandling. Tröskeln för vad man klarar av att göra utan att få eksem kan också sänkas, så det till slut räcker med mycket lite vattenkontakt för att få en försämring av eksemet.

Orsak

Den vanligaste orsaken till irritativt handeksem är att man i vardagen har många nötande moment, som till exempel mycket handtvätt, kontakt med tvål och vatten vid städning, diskning, hårtvätt, irriterande kemikalier eller liknande. Utsätts man för irriterande ämnen i höga koncentrationer kan en akut skada uppstå, medan upprepad exponering med lägre doser av irriterande ämnen ger en mer smygande ökning av symptomen.

Irritativ kontaktdermatit är därför vanligt i vissa yrkesgrupper tex hos frisörer, lokalvårdare, restaurangarbetare eller vårdpersonal . En del föräldrar får besvär med handeksem när de sköter små barn, vilket ofta innebär mycket handtvätt vid blöjbyte och matning.

Vid kontakt med tvål eller rengöringsmedel kan fetterna mellan cellerna lösas ut och medföra uttorkning av huden. En del arbeten medför att man blir mycket smutsig, vilket gör att man får använda starka rengöringsmedel för att få bort till exempel olja, jord eller målarfärg. Hos personer som duschar flera gånger om dagen, efter till exempel träning och/eller jobb, kan tvål och vatten förvärra symptomen.

Om man arbetar i kall, varm eller torr miljö, eller hanterar trä, tyg, sten, papper, kartong eller andra liknande material kan man också bli torr och irriterad i huden. Likaså om man arbetar i en dammig eller jordig miljö.

Har man en benägenhet för torr hud, till exempel har eller har haft ett atopiskt eksem, har man lättare att utveckla ett torrt irritativt eksem.

  1. Våtarbete, upprepad tvätt eller kontakt med tvål eller irriterande ämnen försvagar hornlagret, det översta lagret av huden. Huden blir torr och små sprickor uppstår.
  2. Skadan gör att vatten och irriterande ämnen kan tränga in i huden vilket orsakar en inflammation i huden.
  3. Eksemet förvärras om man fortsätter med våtarbete och nötande moment. Sår uppstår och man kan få infektion i eksemet.

Granskad av Johanna Bråred Christensson, Specialistläkare inom hud.
Version 1. Uppdaterad 2015-10-21.